Ongewoon maar net zo onvermijdbaar: het WK 2022 in Qatar gaat vanmiddag beginnen. En deze keer, voor ons dan, tijdens de koude dagen.
Om onder andere politieke en ethische redenen is het aanstaande toernooi meer dan waarschijnlijk het meest omstreden evenement tot nu toe. Er is dan ook voldoende over gezegd, maar er gaat nog steeds gevoetbald worden.
Nee, helaas niet door Salah, Mané, Haaland, Benzema, Kanté, Ramos en nog vele anderen.
Maar er gaat nog steeds gevoetbald worden. En gelukkig ook nog steeds door enorm grote talenten en uitmuntende voetballers. En de volgende spelers moeten de komende 29 speeldagen nauwlettend in de gaten worden gehouden.
Deze spelers zijn niet per se de grootste vedetten van hun team, maar zijn door verschillende omstandigheden hele interessante projecten of situaties om te volgen –
Jurriën Timber (Oranje)
Timber is 1.79m. Klein voor een centrale verdediger, maar door zijn bijzondere talent wordt dat eenvoudig gecompenseerd. Indrukwekkend om te zien is hoe overtuigend en snel Timber een basisplek heeft veroverd in Oranje. Daarbovenop is interessant dat Louis van Gaal 532 (of 352, ook goed) speelt en dat het spelersprofiel van Timber ideaal is om als één van de drie centrale verdedigers te hebben. Opletten dus!
Jude Bellingham (Engeland)
Bellingham zal voor velen bekend zijn. De 19-jarige is zelfs al een ster. Maar Bellingham is eigenlijk, en dat is volledig normaal, nog geen echte basisspeler geworden bij het nationale elftal van Engeland. Nu is het nog niet zeker, maar wel de verwachting dat daar in Qatar verandering in gaat komen. Met al 76 wedstrijden op zijn naam in de Bundesliga heeft de middenvelder zich in competitieverband al bewezen, maar op een uiterst tactisch toernooi is het andere koek.
Enzo Fernández (Argentinië)
Het meest recente product uit hetzelfde laboratorium waar collega-lage-spelmakers als Verratti, Xabi Alonso, Frenkie en Thiago gemaakt zijn. Enzo Fernández. Pas net nieuw bij Benfica, maar de furore is er niet minder om. De Europese top zit al achter de 21-jarige aan, en het WK is de ideale gelegenheid om een assessment te maken.
Aurelién Tchouaméni (Frankrijk)
Het meest recente, en ongetwijfeld niet de laatste, superstar-project van Real Madrid. Het prototype van de moderne middenvelder. Erg goed als 6, maar ook als 8. De logica zegt dat Tchouaméni ook bij Frankrijk onderdeel gaat zijn van de controlekamer op het middenveld, en het meest prestigieuze voetbaltoernooi op aarde is de ultieme test.
Marco Asensio (Spanje)
Een speler die ondertussen al lang meegaat, maar de laatste seizoenen zijn zwaar voor Asensio. Waar er toen de aanvaller doorbrak de aanname was dat hij de grote ster zou worden van Real Madrid, is hij nu al een (te) lange tijd bankzitter. Echter heeft bondscoach Enrique aangegeven de halve Nederlander te willen gebruiken als valse 9 in Qatar. Nog een interessante situatie dus. Afschrijven zou nog iets te vroeg zijn.
Jamal Musiala (Duitsland)
Net zoals Bellingham en Tchouaméni uit het rijtje van jonge middenvelders met al een relatief imposante status. Musiala is pas 19, maar is wekelijks uitblinker bij Bayern. Lange benen, een fenomenale techniek, scorend vermogen en een indrukwekkende dynamiek. Hoe vaak kan je zeggen dat een 19-jarige de basis van Die Mannschaft in wandelt?
Josko Gvardiol (Kroatië)
Kroatië heeft al genoeg getalenteerde spelers voortgebracht, en Gvardiol is zeker niet de minste. Gvardiol is pas 20 jaar en dit is al zijn tweede toernooi voor en met Kroatië. Sterk gebouwd, heel snel en opbouwend prima. Als centrale verdediger is het überhaupt erg knap als je er op hele jonge leeftijd al kunt staan. Misschien kan Kroatië, door onder meer deze Gvardiol, wederom de wereld op zijn kop zetten tijdens een wereldkampioenschap.
Eden Hazard (België)
Ongetwijfeld de grootste naam van de ‘stars to watch’ lijst. Een superster. Helaas zijn de laatste jaren ontzettend moeilijk geweest voor Hazard. Overgewicht, blessures en een grote vermindering in ontvangen vertrouwen: Het is de ultieme, en misschien wel laatste, kans voor Hazard om wereld te laten zien hoe getalenteerd hij is. België zal, gezien het gegeven dat ze de laatste jaren toch ietsje minder zijn geworden, zijn creativiteit en leiderschap hard nodig hebben.
Richarlison (Brazilië)
Vraag je de gemiddelde voetbalfan om zijn of haar beste of favoriete opstelling van de Seleção op te noemen, zal Richarlison er vaak genoeg niet in staan. Met Gabriel Jesus, Neymar, Firmino, Vinicius, Raphina, Antony en Martinelli als (indirecte) concurrenten is dat ook niet vreemd. Toch heeft Tite het volledige vertrouwen in Richarlison – de spits speelde iedere wedstrijd in de aanloop naar het WK en tijdens een besloten oefenpot was hij de enige die doel trof.
Rafael Leao (Portugal)
Met de afwezigheid van Diogo Jota een significante stijging van de kans voor een basisplek van de vleugelflitser van A.C. Milan. Leao doet het top in Italië, maar heeft nog weinig echte kansen gehad bij het nationale team. Nu speelt Portugal onder Fernando Santos traditioneel ook weinig met echte vleugelspelers. Een interessante situatie om in de gaten te houden – Leao zal vinden dat die recht heeft om zich te onderscheiden. Niet geheel onterecht.
Zambo Anguissa (Kameroen)
Vincent Aboubakar en Choupo-Moting zijn absoluut niet veel minder interessante kandidaten om een oogje voor in het zeil te houden, maar de keuze gaat toch naar Anguissa. De middenvelder speelde niet heel lang geleden bij Fulham en leek toen geen schim van het huidige monster op die in de as speelt van het ontketende Napoli. Verdedigend sterk, maar is ook in staat om te ‘driven’ met de bal. De vraag is of hij zijn land kan helpen om te stunten in Qatar. Want doorstoten naar de knock-out zou al een enorme stunt zijn.
Alexandar Mitrovic (Servië)
Een bekende naam. De meesten zullen weten dat Mitrovic een uitstekende spits is. Wellicht weten minder mensen dat de aanvaller vorig seizoen 43 goals heeft gemaakt in 44 wedstrijden in de competitie en dat hij ook dit seizoen in de Premier League bijna een goal per wedstrijd produceert. Ongekend als je bekijkt wat voor kwaliteit Mitrovic om zich heen heeft. Servië is een onderschat team. Mede door Mitrovic. Al met al een interessante situatie om in de gaten te houden tijdens het WK.
Darwin Nuñez (Uruguay)
Uitgelachen en afgeschreven. Maar de laatste maanden heeft Darwin zich ontegenzeggelijk herpakt en ook hij is een speler om in de gaten te houden tijdens het WK. Ongetwijfeld onder leiding van Suarez, met heel veel andere topspelers die hier genoemd hadden kunnen worden, is Uruguay mogelijk een elftal waar te weinig rekening mee gehouden wordt. Onder andere Darwin Nunez kan gaan bewijzen waarom dat het geval is.
Breel Embolo (Zwitserland)
Ondertussen ook al wat aan ervaring op zak, maar een speler waar je dagelijks maar beperkt van hoort. Zwitserland hoort in het rijtje van landen die in potentie kunnen verrassen en dat in het verleden ook hebben gedaan. Embolo is snel, sterk en maakt heel veel goede keuzes. Dat laatste is als spits één van de moeilijkste taken die je krijgt. Xhaka, Good ol’ Shaqiri en nog genoeg andere bekende namen vallen op bij Zwitserland. Maar veel van het succes daar valt of staat met Embolo.
Tuurlijk, de meeste kijkers zullen met enthousiasme uitkijken naar de prestaties van Messi, Ronaldo, Neymar, Mbappe, De Bruyne en Modric. Maar van deze spelers zijn de kwaliteiten bekend en de diensten bewezen. Het WK staat ook altijd in teken van stunts, verrassingen en over presterende spelers of teams. Spelers zullen voor het eerst getest worden in een bepaalde omgeving, en dat is heel bijzonder om te volgen.
Het politieke en ethische is lang en breed besproken. Laten we ons als voetbalfans beperken tot waar we het beste in zijn – genieten van het spelletje.